Renovatie Ete Kuipers Speeltuin
De Ete Kuipers speeltuin aan de Mr. Halbe Binnertsstraat in Heerenveen is op zaterdag 9 juli 2011 heropend. Wethouder Siebren Siebenga heeft samen met de initiatiefnemers en de jeugd de openingshandeling verricht. Deze oudste speeltuin van Heerenveen, het initiatief stamt uit 1955, is door een groot aantal buurtbewoners en het wijkteam van de gemeente geheel gerenoveerd.
Handtekening actie
In 2008 werd er door de gemeente een wijkvisie gepresenteerd, tot grote schrik van buurtbewoners stond in het wijkontwikkelingsplan voor de wijk Heerenveen-Midden woningbouw ingetekend op de plek van de speeltuin. Mede door een handtekening actie van een aantal kinderen, Sander Siepermann, Evelyn Witzenburg en Iris Witzenburg, is dit plan van tafel gegaan. De drie kinderen zijn met hun handtekeningen in 2008 naar de burgemeester van Heerenveen gegaan. De burgemeester was onder de indruk van hun vragenlijst en de 131 handtekeningen en riep tijdens het gesprek er direct een ambtenaar bij.
Akkoord gemeenteraad
De jeugd verliet het gemeentehuis en een afspraak zou volgen: zei de burgemeester tegen de kinderen. Helaas is dat er niet van gekomen! Maar goed, misschien komt de nieuwe burgemeester van Heerenveen nog een kijkje nemen bij de nieuwe speeltuin , was dan ook een reactie van hen! We willen er dan wel bij zijn! Na een goed akkoord van de gemeenteraad was dit voor de buurtbewoners aanleiding om de speeltuin te renoveren. Aan de uitvoering van de renovatie is het maken van plannen en verwerven van geld vooraf gegaan. De uitvoering is gedaan door de inzet van vele uren vrijwilligerswerk
Geschiedenis speeltuin
In het midden van de vijftiger jaren is men begonnen met het ontwikkelen van de speeltuin, de directe aanleiding was de verdrinking van een kind aan de Kempenaersingel. Men vond toen dat er een veilige speeltuin voor de jeugd moest komen. Een van de initiatiefnemers en drijvende kracht achter de speeltuin was de heer Ete Kuipers, dhr. Kuipers heeft destijds zeer veel werk verzet en ook zeer veel hindernissen overwonnen om samen met vele andere personen deze speeltuin gerealiseerd te krijgen, maar het lukte uiteindelijk en in mei 1963 werd de speeltuin geopend. Helaas was dhr Ete Kuipers ondertussen overleden en heeft hij zijn levenswerk nooit in volle bloei gezien, maar iedereen was het er toen over eens hoe de speeltuin zou gaan heten.
Tijdlijn vanuit het verleden
1955: augustus Het herhaald verzoek van speeltuinvereniging 'Zuid' om toch vooral over te gaan op de aanleg van de speeltuin niet ondanks maar juist omdat er een kind is verdronken in de Kempenaerswijk.. De speeltuin kan een veilige plek zijn waar ouders hun kinderen met een gerust hart heen kunnen sturen.
- 1956: februari het verzoek aan de gemeente Heerenveen (van speeltuinvereniging Zuid) om speeltoestellen te mogen plaatsen op het terrein ten noorden van de mr. Halbe Binnertsstraat. Het terrein was eigendom toen van 'Maatschappelijk Hulpbetoon'. Gemeente Heerenveen moest dan het terrein aanleggen (ophogen, sloot dempen, betegelen, zandbak van 6 meter doorsnede, drinkgelegenheid en plasvijver..?) kosten begroot op 32.500 gulden. De vereniging zal voor de verdere inrichting zorgen.
- 1956: Maart: gemeenteraad stemt in met de nood dat het toezicht geheel door de vereniging zal geschieden. Dhr Wisman had namelijk zijn ongerustheid ingesproken omdat het toezicht van de speeltuin aan de K.R.Posstraat destijds niet effectief bleek te zijn geweest (dus ook toen al speelde dit soort dingen) Oktober: Het werk is gegund aan fa. G.W. Boltje en zonen. Tekeningen en bestek zit in het dossier.
- 1957: december: De vraag van het college waarom de speeltuin nog niet geopend is.
- 1958: februari: het antwoord van de heer J.H.C.van Renssen (voorzitter) dat komt omdat de materialen voor het sanitair nog niet zijn geleverd door de gemeente Heerenveen. De speeltuin zal bij tijdig aanleveren van het materiaal op 5 mei worden geopend. Daarnaast meldt de heer van Renssen dat de speeltuin vernoemd zal worden naar de overleden penningmeester Ete Kuipers tevens lid van de verkeergroep Heerenveen. De bewaking van de speeltuin blijkt nog niet opgelost.
- 1959 Juni, de gemeente Heerenveen krijgt 1500 gulden van N.V. Gebr. D. Schuitema voor de Ete Kuipers speeltuin en PB Oudeschoot.
- 1963 Penningmeester heer J. de Ruiter van de Van Dekemalaan, Voorzitter JHCvan Renssen van de Curacaostraat. Verzoek van de gemeente Heerenveen om de speeltuin te openen. 1965 Er is een probleem met de bewaking en onderhoud waardoor bepaalde speeltoestellen niet kunnen worden gebruikt. Er is iemand die het wil doen maar die kost 25 gulden per week. De speeltoestellen worden weer neergezet door de gemeente Heerenveen, zij gaat ook voor het onderhoud zorgen. Voor de bewaking is nog geen oplossing.
- 1967 De LOM school heeft geen accommodatie voor lichamelijke opvoeding. Zij stellen de vraag om twee middagen per week het veld te mogen gebruiken. De speeltuinvereniging vind dit goed, maar ziet graag een vergoeding hiervoor.
- 1970 Uit een gesprek met wethouder Hofstra en secretaris van de sport en recreatieraad Dhr Rondhout met de heren Leenes, Koster en Van Renssen blijkt dat de geruchten, dat de speeltuin slecht gebruikt wordt, niet op de waarheid berustten. Er zijn 710 dagkaarten (0,10), 40 seizoenskaarten (3,00) en 31 donateurs kaarten (1,00) verkocht. De bewaker kreeg 25 gulden per week. De speeltuinvereniging ziet nog steeds graag een vergoeding voor het gebruik van het veldje door de LOM school.
- 1977 Laatste info over de speeltuin ging over het vervangen van het toegangshek.