Verbouw Europalaankerk - Nieuwbouw Trinitas
Voorgeschiedenis
De Protestantse Wijkgemeente Heerenveen wil een nieuwe, grote kerkzaal bouwen bij de Europalaankerk en de overige drie kerkgebouwen afstoten. Dat is woensdagavond 21 februari 2007 bekendgemaakt op een gemeenteavond in de Europalaankerk. De wijkgemeente, die in 2004 ontstaan is uit een federatie tussen gereformeerden en hervormden en die vierduizend zielen telt, heeft nu nog vier gebouwen: in Heerenveen zijn dat de Kruiskerk, de Kerk aan de Fok en de Europalaankerk en De Kapelle in Haskerdijken. De Kruiskerk en de Kerk aan de Fok staan inmiddels te koop.Nieuwbouw Trinitas
In het najaar van 2011 ondergaat de Europalaankerk een grondige renovatie en wordt uitgebreid met een grote kerkzaal. Het bestaande gebouw is deels gesloopt, grotendeels gestript en opnieuw ingedeeld. De nieuwbouw is geïntegreerd met de bestaande bouw. Het bestaande gebouw biedt plaats aan een kleinere kerkzaal, een ontmoetingsruimte met keuken, een jeugdhonk en diverse kleinere zalen voor multifunctioneel gebruik. De nieuwe kerkzaal is met een transparante entree gekoppeld aan de oudbouw. De 800 zitplaatsen zijn verdeeld over de begane grond en een galerij.
De karakteristieke opgaande lijn van de bestaande bouw is voortgezet in de nieuwbouw. De maximale gebouwhoogte komt daarmee op ruim 13 meter. Het nieuwe dak is uitgevoerd in een fraai vormgegeven houten constructie. Oranjewoud Bouwadvies heeft de totale technische advisering voor de constructies, installaties, brandveiligheid en bouwfysica verzorgd. Daarnaast is met Oranjewoud Milieumanagement de interne akoestiek van de nieuwe zaal beoordeeld Oranjewoud werkte samen met architect Evers Architecten BNA aan de planontwikkeling voor het nieuwe kerkgebouw. Het nieuwe gebouw is gebouwd door Bouwgroep Heerenveen. Het interieurontwerp is van De Pyramide Office Design uit Oudehaske.Restauratie van het Reilorgel
Na een maandenlange restauratie is, op 5 september 2012, het Reilorgel in de nieuwe kerk Trinitas in Heerenveen feestelijk in gebruik genomen. Jan Hage, organist van de Utrechtse Domkerk, gaf een openingsconcert. Het orgel uit 1959 komt uit de Kruiskerk, een van de kerken die de protestantse gemeente Heerenveen dit jaar heeft gesloten. Het is het laatste orgel dat orgelbouwer Johann Reil (1907-1960) maakte. Het instrument is aangepast aan de nieuwe ruimte en lijkt „een compleet nieuw orgel te zijn geworden”, aldus Frits Heidinga, lid van de restauratiecommissie. „Het is wat intiemer van klank geworden in de nieuwe omgeving. De akoestiek is beter, waardoor het orgel beter tot z’n recht komt." Het instrument heeft een grondige opknapbeurt gehad bij Firma Reil in Heerde. „De frontwerkpijpen waren van zink, wat een doodse aanblik gaf. Ze zijn vervangen door tinnen pijpen”, zegt Heidinga. Ook de orgelkas is behandeld en in mahoniekleur geschilderd.
In gebruikname en opening Trinitas
Op 3 juni werd de nieuwe kerk van de Protestantse gemeente Trinitas in gebruik genomen. De diensten begonnen in de Kruiskerk en de kerk aan de Fok. Daar werden een aantal liturgische voorwerpen (doopwater, Avondmaalsbeker, Paaskaars, lantaarns van de kinderkerk en bijbel) de kerk uit gedragen. De kerken werden gesloten en er was een optocht naar Trinitas. Daar werd de dienst door meer dan 900 mensen voortgezet.
Op zaterdag 15 september werd om 14.30 uur de nieuwe Trinitas, officieel geopend door de Burgemeester van Heerenveen Tjeerd van der Zwan. Trinitas is het kerkgebouw van de Protestantse wijkgemeente Heerenveen. Na de openingshandeling was het gebouw voor iedereen te bezichtigen. Voor kinderen was er een springkussen en film in de jeugdruimte. Voorts werd een doorlopende fotopresentatie gehouden en was er orgel- en pianospel in de grote kerkzaal. Een hapje en een drankje stond voor iedereen klaar. Klik hier het fotoalbum van Trinitas. Klik hier voor de geschiedenis van de Europalaankerk.