De Technische School
De voormalige Technische School aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen is op vrijdag 8 juni 2012 officieel weer in gebruik genomen. Na twee jaar van grondige renovatie kreeg het monumentale pand een nieuwe bestemming als bedrijfsverzamelgebouw en appartementencomplex, een ideale vestigingsplaats voor diverse bedrijven in een uniek en authentiek gebouw. Belangstellenden konden op de openingsdag rondkijken in dit stukje historie waar tienduizenden jongeren sinds 1908 een technische opleiding kregen.
Bestemmingsplan
Het bestemmingsplan Burgemeester Falkenaweg 54, Heerenveen, had de bedoeling een gemengde invulling te geven aan de voormalige schoolgebouwen. Een herinvulling was wenselijk en noodzakelijk voor het behoud van de gebouwen. Dit werd van belang geacht, enerzijds omdat de gebouwen een zekere cultuurhistorische en karakteristieke waarde vertegenwoordigen. Anderzijds werd hiermee bereikt dat de bebouwingsstructuur langs de Burgemeester Falkenaweg intact bleef en dat het een bijdrage heeft geleverd aan het behoud van het multifunctionele gebruikskarakter van de bebouwing langs de Burgemeester Falkenaweg.
Plan van aanpak
Er zijn plannen ontwikkeld om het gebied tussen de Burgemeester Falkenaweg en de Sieger van de Laanstraat in te vullen met woningen, het project Falkena Binnen. Deze woningen zijn deels geprojecteerd op het gebouwencomplex van de voormalige SBO. Om aan deze plannen uitvoering te kunnen geven wordt het achterste deel van het gebouwencomplex van de voormalige SBO gesloopt. Een deel van de gronden waarop de te slopen gebouwen staan, worden als bijbehorende terrein bij het perceel Burgemeester Falkenaweg 54 in gebruik genomen. Het oudste gedeelte van de voormalige SBO gebouwen blijft bestaan.
Werkzaamheden
In 2010 koopt Bert Jonker het pand met als doel het pand een bestemming te geven voor Ondernemen, Wonen en Eten. Eind 2010 zijn de sloopwerkaamheden gestart en in november dat jaar heeft van der Wal Sloopwerken, het achterste deel van de voormalige Technische School gesloopt. Het gebouw is in 2011 en 2012 geheel gerenoveerd. De voormalige gymzaal is verbouwd tot een kantoorlandschap. In de zaal is een schuin lopende entresol (tussenverdieping) gerealiseerd met werkplekken en spreekkamers. Veel oude materialen o.a. stalen buitenkozijnen zijn hergebruikt. Daarbij zijn deze authentieke kozijnen gebruikt om transparante spreekruimtes te creëren. Oude traptreden zijn gebruikt om toegang te geven tot de entresol. Het gehele gebouw is van binnenuit geïsoleerd met voorzetwanden en nieuwe kozijnen. De oude klaslokalen zijn verbouwd tot professionele kantoorruimten en fraaie appartementen. Daarmee is een belangrijk cultureel erfgoed voor Heerenveen en Friesland bewaard gebleven.
Historisch verleden
In de zomer van 1908 is met de bouw van de ambachtsschool begonnen, naar een ontwerp van architect A. Brandsma Jzn. Het werk wordt gegund aan de laagste inschrijvers, de aannemers G. Bosma en L. v.d. Meulen uit Heerenveen. De geschiedenis van het schoolgebouw weerspiegelt de ontwikkeling die het technisch onderwijs in de afgelopen eeuw heeft doorgemaakt. Begon de school in 1908 met 29 leerlingen, tien jaar later zijn het er al 82. In dat jaar wordt ook de Avondtekenschool van Schoterland in de ambachtsschool ondergebracht. In de oorlog vorderen de Duitsers de school op de praktijklokalen na. De leerlingen krijgen tijdelijk les in het oude ziekenhuis aan de Pastorielaan.
- Van 1952 tot en met 1957 staat de school in het teken van uitbreiding en nieuwbouw. In 1954 komt de bakkerij gereed en kan de eerste bakkersleraar aan de slag.
- De bouw van een gymnastieklokaal en een kantine volgen het jaar daarop. De ingrijpende verbouwing van de oude school en de befaamde glazen bovenverdieping, vindt plaats in 1957.
- In 1962 verandert het bestuur de naam van de vereniging in "Technische School voor Heerenveen en Omstreken".
- In maart 1962 is men begonnen met de bouw van een noodschool aan de Rembrandtlaan te Heerenveen.(zie fotoalbum) Hoewel na gereedkomen van deze school de huisvestings- moeilijkheden voorlopig zullen zijn opgelost, zal moeten worden voortgegaan met de pogingen om te komen tot een definitieve oplossing door uitbreiding van het tegenwoordige schoolgebouw aan de Burg. Falkena weg. Deze uitbreiding hangt mede af van een oplossing van de grondkwestie (bouwplaats).
- In 1984 heet de school voortaan "Scholengemeenschap voor Beroepsvoorbereidend Onderwijs" (S.B.O.).
- In 1989 t/m 1991 vind achter Nieuw Friesburg, naast de bestaande school, een uitbreiding plaats door middel van een nieuwe aanbouw voor onder meer een ruime kantine.
- In 2003 wordt besloten dat het schoolgebouw niet meer voldoet aan de geldende eisen en verhuist de opleiding naar een andere locatie.
- In 2009 verhuisden de opleidingen, die inmiddels gezamenlijk werden aangeduid als SBO (Scholengemeenschap voor beroepsvoorbereidend Onderwijs), naar de het VMBO-plein aan de Ds. Kingweg.
- In 2010 koopt Bert Jonker het pand met als doel het pand een bestemming te geven voor Ondernemen, Wonen en Eten.