De Romte - Oude Molenweg 9

Op de Oude Molenweg nummer 9 stond een gebouw dat in 1919 gebouwd is en diende als werkplaats, in 1949 is er een stal bijgebouwd en het geheel diende toen als slagerij/slachtplaats voor vee, eigendom van de dhr.J.Riksma. In het fotoalbum zijn bouwtekeningen aanwezig. In 1954 werd dit gebouw verkocht aan het Transportbedrijf Dijkstra welke gespecialiseerd was in verhuizingen en veevervoer. In 1954 is het verbouwd tot garage en woning en in 1958 is er een benzinepomp geplaatst en in 1965 uitgebreid met een superbenzine en autogasoliepomp.

In 1964 werd er aan de noordgevel, in opdracht van N.V. Algemene Garage Automobiel Maatschappij, bijgebouwd. In 1975 is er een berging bijgebouwd. Daarna was het autogarage Jansma-van der Mei later Auto Jansma Mercedes en Nissan garage. In november 1978 is het achterste gedeelte door brand verwoest en weer opgebouwd. In 1979 is garage Jansma verhuisd naar industrieterrein Zuid en daarna heeft er nog een garage ingezeten (Harry Pit) Het gebouw is later opgedeeld in nummer 9(Auto Noord), 9A(Stichting Opbouwwerk) en 9B(Project 3e Wereld) In 1986 is er een vergunning verleend voor het oprichten van een werkplaats voor het herstellen van materialen, voorwerpen en werktuigen, daarna is het overgedragen aan stichting Caleidoscoop en die maakte er de hobbyruimte "De Romte" van. Het achterliggende plein heeft de naam het Romteplein gekregen.

Opening van De Romte 1988

sample imageOm toch wat om handen te hebben kwam het plan voor een hobbywerkplaats op tafel. Samen met de stichting Samba zijn deze plannen uitgewerkt. De opening van hobbywerkplaats De Romte vond plaats in het jaar 1988. Bouwe Bloemhof kan niets anders zeggen dat het een groot succes is geworden. Veel mensen komen langs om een klusje te doen of om advies te vragen. "De bedoeling van dit project is dat we onze vakmanschap overdragen aan andere mensen. Iedereen kan hier dus gratis advies krijgen en kan eveneens gratis gebruik maken van de machines en gereedschap die we hier hebben. Maar we voeren het werk niet uit. Dat moeten de mensen zelf doen", aldus Bloemhof. Bouwe de Jong van Samba was vanaf het eerste uur betrokken bij De Romte en volgt de ontwikkelingen momenteel wat op afstand. Ook hij is razend enthousiast over het project.

Het zijn gewoon uitvinders

sample imageDe vaste groep mensen beschikt over ontzettend veel know-how en technische kennis. In mijn ogen zijn het gewoon uitvinders. Als ze jonger waren geweest dan konden ze zomaar een eigen bedrijf beginnen." De Romte heeft een vaste ploeg van dertien vakmensen die bij toerbeurt in de hobbywerkplaats aanwezig zijn om de 'klanten' van advies te dienen. Daarnaast zijn er veel mensen die af en toe een uurtje of langer langskomen om een klusje te doen. "Ook die mensen kunnen anderen weer helpen met iets waar zij weer goed in zijn. Overdracht van kennis en vakmanschap, daar gaat het hier om", zegt Bloemhof. "Ook de sociale contacten zijn natuurlijk erg belangrijk. Als het druk is dan kun je in de kantine een kopje koffie drinken. Het is hier vaak een gezellige boel."

Van tv tot ledikant kan je hier maken

sample imageDe Romte wil overdracht van kennis en vakmanschap, iedereen die van knutselen houdt of het wil leren, kan in De Romte aan de Oude Molenweg in Heerenveen terecht. Je kunt fietsen repareren, er is een houtafdeling, een metaalhoek en je kunt hier zelfs lassen. Alles kun je in De Romte maken, van tv tot ledikant." Coördinator Bouwe Bloemhof praat graag over de 'Hobbywerkplaats voor mensen met vrije tijd', zoals hij het zelf noemt. De Romte is een jaar geleden opgezet door oud werknemers van bedrijven die failliet gegaan zijn of die reorganiseerden, waardoor het personeel op straat kwam te staan. Het waren met name vijftigplussers.

Verhuizing van de Romte in 1999

sample imageDe Romte is in 1999 verhuist naar de Cirkel aan de Fok. Per 1 januari 2003 heeft De Romte aan de Fok noodgedwongen z’n deuren moeten sluiten omdat de gemeente de subsidiëring heeft stopgezet.

Klik hier voor het fotoalbum van de Romte.

Bron: Archief Heerenveen-Midden - Wijkkrant Middenkader