Falkena Park - Heerenveen-Midden

Voorgeschiedenis

Er zijn plannen ontwikkeld om het gebied tussen de Burgemeester Falkenaweg en de Sieger van de Laanstraat in te vullen met woningen, het project Falkena Park. Deze woningen zijn deels geprojecteerd op het gebouwencomplex van de voormalige SBO en het Bornego College. Om aan deze plannen uitvoering te kunnen geven is het achterste deel van het gebouwencomplex van de voormalige SBO en het complete Bornego College gesloopt. Boverhoff heeft in opdracht van de gemeente Heerenveen het Bornego College gesloopt en van der Wal sloopwerken heeft het achterste deel van de SBO gesloopt. Een deel van de gronden waarop de gesloopte gebouwen stonden, zijn als bijbehorende terrein bij het perceel Burgemeester Falkenaweg 54 in gebruik genomen.

Beeld Kwaliteits Plan

sample image

In 2004 heeft de gemeente Heerenveen de eerste stappen gezet voor een wijkontwikkelingsplan Heerenveen-Midden. Buro Stad en Land b.v. heeft recent (2014) in opdracht van Proplan Ontwikkeling en in samenspraak met Min 2 bouwkunst het beeldkwaliteitsplan en ruimtelijk ontwerp opgesteld voor de buitenruimte van één van de deelgebieden, het Falkena Park, tussen de Burgemeester Falkenaweg en Sieger van der Laanstraat. Ondermeer 28 twee-onder-een kapwoningen en 6 vrijstaande woningen zijn in het plan voorzien. Het plangebied Falkena Park heeft een sterk samenhangend karakter wat tot uitdrukking komt in het stedenbouwkundig plan, de architectonische uitwerking en de inrichting van de openbare ruimte. De aansluitingen op bebouwing (en openbare ruimte) en verbouw van de monumentale panden in het plangebied zijn met respect voor de cultuurhistorische waarden vormgegeven.

Het gebied manifesteert zich onderscheidend ten opzichte van de bestaande omgeving maar is tegelijkertijd een binnenwereld en introvert. Van zuid naar noord loopt een openbare route met een sterke zichtlijn vanuit het zuiden naar de Kruiskerk in het noorden. Het gehele bouwplan inclusief infrastructuur en groenvoorzieningen voorziet in een parkachtige beeldkwaliteit waarbij hagen, gras en bomen de overwegende sfeer bepalen. Het gebied Falkena Park wordt gekenmerkt door de noord-zuid georiënteerde richting waarbij begin en einde worden gemarkeerd door (bestaande) markante bouwvormen (Kruiskerk en Nieuw Friesburg). Beide markante bouwvormen zijn onderdeel van de totale stedenbouwkundige ontwikkeling maar kennen gelet op hun bijzondere positionering een afwijkende (terrein)inrichting. Woningen staan zowel één- als tweezijdig gesitueerd langs een rechtlijnige hoofdontsluiting, waarbij het profiel asymmetrisch is.

Start bouw Falkena Park 2015

sample imageOp woensdag 11 maart 2015 is er een informatieavond georganiseerd voor de bouw van 28 halfvrijstaande woningen van het project Falkena Park. In juli 2015 is de bouw van start gegaan van de eerste 14 riante halfvrijstaande woningen (bouwnummers 1 t/m 14) met garage en inpandige berging, aannemer Kuin BV uit Bovenkarspel is verantwoordelijk voor de bouw van alle geplande 28 halfvrijstaande woningen, deze woningen hebben op de beganegrond een woonkamer met open keuken, hal met een meterkast en wc, op de eerste verdieping 3 slaapkamers, badkamer en overloop met een vaste trap naar een ruime zolder.

Falkena Park 2 omvat de bouw van het appartementengebouw "Bohemia", deze is gestart in juni 2016 en opgeleverd begin 2017 door Friso bouwgroep uit Sneek. Het appartementengebouw telt vier bouwlagen, 3 garageboxen en een trappenhuis. Op elke verdieping is een royaal appartement gerealiseerd en op de begane grond een functionele ruimte, voor bijvoorbeeld een kantoor. Bohemia staat voor woonkwaliteit en een woonomgeving op hoog niveau met alle comfort. De drie appartementen hebben een groot terras, gesitueerd aan de rustige kant van het gebouw, gericht op de zon. De vele ramen dragen zorg voor een mooi aanzien, maar ook voor de nodige lichtinval. De appartementen zijn naar eigen smaak in te delen.

In 2016/2017 is de bouw van de overige 14 riante halfvrijstaande woningen (tweede fase bouwnummers 21 t/m 28) (derde fase bouwnummers 15 t/m 20) van start gegaan. De bouw van 6 royale vrijstaande woningen (bouwnummers 30 t/m 34) met garage en inpandige berging, is gestart in het voorjaar van 2018, deze woningen hebben op de begane grond een woonkamer, keuken, hal met meterkast en een wc, op de eerste verdieping 3 slaapkamers, badkamer met wc, overloop met een vaste trap naar een ruime zolder.

Alle woningen zijn traditioneel gebouwd in de typisch jaren 30 stijl. Deze stijl is herkenbaar aan onder andere haar horizontale lijnenspel en de ruime dak overstekken. De nieuwe straat waaraan de woningen zijn gebouwd heeft de naam Prof. Dr. Cleveringsstraat gekregen. Naar verwachting wordt het plan Falkenapark in 2019 afgerond.

Met dank aan:

Afbeeldingen, foto's, documenten en informatie op deze pagina zijn beschikbaar gesteld door:

Archief Heerenveen-Midden

Proplan Ontwikkeling