Nieuwbouw West Indischebuurt Heerenveen

De gemeente Heerenveen en Accolade werkten hier samen aan de wijkvernieuwing. In opdracht van Accolade heeft Reitsma Drachten 36 eengezinswoningen in de West-Indischebuurt van Heerenveen-Midden gerealiseerd. De sloop van een veertigtal woningen is nodig omdat ze technisch verouderd zijn. Op deze plek zijn 36 ruime eengezinswoningen gebouwd. De woningen zijn opgeleverd in het voorjaar van 2012. De nieuwbouw in de West-Indische buurt omvat drie woningtypen. Door het nieuwe stedenbouwkundig plan verdween de Sabastraat.

Woningtypen

sample fotosDe namen van de woningtypen herinneren aan deze verdwenen straten. Type Sint Eustatius is een kopwoning met een opvallende en statige uitstraling. Type Saba is een tussenwoning, type Curaçao een hoekwoning. Alle woningen hebben een vriendelijke uitstraling en een speelse architectuur waarbij mooie geveldetails met witte steen en raamgroottes elkaar afwisselen. De praktische indeling met een ruime woonkamer, open keuken, drie slaapkamers en ruime zolder maken deze woningen ideaal voor gezinnen.

Plein als blikvanger

sample imageDe woningen liggen aan twee straten en een centraal hof met de nieuwe naam Westindiëplein. Het Westindiëplein is een echte blikvanger. Het plein wordt door de gemeente in overleg met de bewoners ingericht. Er komt een speeltoestel voor jonge kinderen. Daarnaast biedt de ligging van de tuinen meer privacy, meer ruimte en een mooier straatbeeld! De West-Indischebuurt is een fijne, vriendelijke en gezellige buurt om in te wonen!

West-Indischebuurt zet de bloemetjes buiten!

sample image24 Mei 2012. De wijkvernieuwing in de West-Indische buurt in Heerenveen-Midden is klaar! Alle bewoners zijn inmiddels verhuisd naar hun nieuwe plek. De gemeente Heerenveen, Caleidoscoop en Accolade vierden dit moment samen met de bewoners. Op woensdag 23 mei was er voor hen een gezellig tuinfeest! Voor alle buren was het een leuke gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Alle bewoners kregen een aantal plantjes aangeboden. Hiermee richtten zij hun tuinen alvast een beetje in, wat de buurt meteen een mooie aanblik geeft. De kinderen gingen aan de slag met het schilderen van bloempotten. Dit leverde prachtige creatieve kunstwerkjes op. De bloempotten kregen zij natuurlijk mee naar huis.

Dondersmooie buurt

sample imageRein Swart, vestigingsdirecteur van Accolade, gaf aan dat de wijkvernieuwing een staaltje van snelheid en samenwerking is geweest van alle betrokkenen. De buurt is nu veel mooier dan voorheen. Hij is vooral onder de indruk van de bewoners om hun gastvrijheid, spontaniteit en meedenken. Ook wethouder Siebenga sprak zijn trots uit over het bereikte resultaat. Het is een dondersmooie buurt geworden. En dat is de verdienste van de bewoners zelf. De bewoners hebben aangegeven dat er iets moest gebeuren. Dit is vervolgens opgepakt door Accolade en de gemeente.

Met de wijkvernieuwing is de West-Indische buurt nu een fijne en gezellige buurt om in te wonen. De nieuwbouw bestaat uit gezinswoningen met een vriendelijke uitstraling en een speelse architectuur. De West-Indische buurt in Heerenveen, van opdrachtgever Accolade, is een voorbeeldproject voor de sociale woningbouw door toepassing van efficiënt bouwen volgens het LEAN-principe. Het ontwerp is van Penta Architecten, het projectmanagement en de bouwbegeleiding kwamen voor rekening van Fooq. De woningen werden in vier rijen van negen in april 2012 opgeleverd door Bouwbedrijf Reitsma uit Drachten.

Klik hier voor het fotoalbum van de West Indischebuurt.

Klik hier voor de geschiedenis van de West Indischebuurt.

 

Met dank aan:

Afbeeldingen, foto's, documenten en informatie op deze pagina zijn beschikbaar gesteld door:

Archief Heerenveen-Midden

Gemeente Heerenveen

Penta Architecten

Accolade