Nieuwbouw Luitzen Wagenaarstraat-Kempenaerssingel

Bouw- en ontwikkelbedrijf Plegt Vos had voornemens om negen koopwoningen te realiseren op de hoek van de Luitzen Wagenaarstraat en de Kempenaerssingel in Heerenveen. Op de locatie van het project was in 1958/1959 kleuterschool Het Mierennest gebouwd, waarna het van 1985 tot 2019 in gebruik is geweest als kinderdagverblijf. Tussen 15 juli en 27 juli 2019 heeft Zethoven BouwplanGroep te Heerenveen het gebouw laten slopen door "TN Slopen en Saneren" te Heerenveen. Er waren plannen gemaakt om op het vrijgekomen terrein nieuwe woningen te gaan bouwen, dit project was destijds bij Zethoven nog in ontwikkeling. Ontwikkelaar Zethoven heeft dit project in 2019 overgedragen aan Plegt Vos.

De gesprekken tussen gemeente, Zethoven en daarna Plegt Vos over dit initiatief hebben geleid tot een planvoorstel. Dit voorstel paste niet in het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Een nieuw bestemmingsplan was benodigd voor deze ontwikkeling. In de Staatcourant van vrijdag 26 februari 2021, maken B en W van Heerenveen bekend dat met ingang van vrijdag 26 februari 2021, gedurende 6 weken, voor iedereen ter inzage ligt het ontwerpbestemmingsplan Luitzen Wagenaarstraat, met bijbehorende stukken. Het ontwerpbestemmingsplan maakt de bouw van negen woningen mogelijk op de hoek van de Luitzen Wagenaarstraat en de Kempenaerssingel te Heerenveen. Het bouwplan heeft daarom ook de naam "De Negen van Wagenaar" gekregen.

Bouwplan De Negen van Wagenaar

sample imageHet plan betreft de nieuwbouw van 9 koopwoningen, in het middensegment, op de percelen Luitzen Wagenaarstraat 34, 36, 38 en 40 en Kempenaerssingel 61, 63, 65, 67 en 69. De woningen staan geprogrammeerd in het vastgestelde woningbouw- programma (juni 2020). De woningen passen daarmee binnen het beschikbare contingent en de beleidsuitgangspunten van de woonvisie. De woningen hebben 3 bouwlagen, 2 bouwlagen met woonfuncties en een zolder op de 2e verdieping. De woningen worden "all electric", energiezuinig en duurzaam uitgevoerd. Elke woning heeft een bergruimte in de tuin die via een gemeenschappelijke fiets/voetpad is te bereiken.

De inrichting van de percelen langs het openbaar toegankelijk gebied wordt voorzien van groene perceelafscheidingen. De percelen van de bouwnummers 1, 6, en 9 voorzien elk in twee parkeerplaatsen op eigen terrein. Voor de overige 10 parkeerplaatsen is voldoende ruimte in de buurt, langs de straat en in parkeervakken tegenover de locatie. De bouwhoogte (twee lagen met een kap) en architectuur sluit aan bij de bebouwing in de omgeving. Welstand heeft in het vooroverleg positief geadviseerd.

Inrichting woningen en kavels

sample image Alle woningen voldoen aan de nieuwste BENG-eisen en zijn daarmee helemaal klaar voor de toekomst. BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Dit wordt onder andere bereikt door een uitstekende isolatie, een duurzame lucht-water-warmtepomp, een slim ventilatiesysteem en zonnepanelen op het dak waarmee stroom deels wordt opwekt. De woningen worden gebouwd op ruime kavels van 142 tot wel 370 m² en hebben een woonoppervlakte van 137 m².

De woningen worden voorzien van een ruime woonkamer en keuken, handige trapkast op de begane grond, comfortabele vloerverwarming op de begane grond en eerste verdieping en complete luxe keuken met inbouwapparatuur, een badkamer met tegelwerk en sanitair van Villeroy & Boch O.Novo, duurzame lucht-water-warmtepomp en zonnepanelen en diverse uitbreidingsmogelijkheden. Iedere woning krijgt een houten berging in de achtertuin.

Klik hier voor het fotoalbum van De Negen van Wagenaar.

Klik hier voor de geschiedenis van Het Mierennest.

Klik hier voor het fotoalbum van Het Mierennest.

Met dank aan:

Afbeeldingen, foto's, documentatie en informatie op deze website zijn beschikbaar gesteld door:

Archief Heerenveen-Midden

Gemeente Heerenveen