Ingezonden verhaal

Richard Hoekstra uit Heerenveen verteld:

Wij - mijn vader, moeder en broer Tjeerd, kwamen in januari 1950 wonen aan de Eeltje Halbertsmastraat op nummer 5. Op nummer 1 woonde de familie Ekas. Ekas werkte bij de NTM op het kantoor. Op nummer 3 woonde de familie Strater. Strater was vrachtwagenchauffeur, maar reed ook op een zandauto van Ruurd Hoeksma. Wij woonden dus op nummer 5. Mijn vader werkte bij Batavus op het kantoor. Op nummer 7 woonde de familie Volbeda. Volbeda was bloemenkoopman. Dagelijks trok hij er met een bakfiets vol bloemen opuit. De familie Lingsma woonde op nummer 9. Het huis waarin wij woonden stond precies in de bocht. Daardoor konden we de hele straat uitzien. Tot aan het spoor toe. We konden de treinen richting Leeuwarden/Zwolle zien rijden.

De huizen hadden een kelder

sample imageHet huis waar we in kwamen was een hele verbetering vergeleken met het huis in Oranjewoud waaruit we kwamen. Daar was geen badkamer, geen echte keuken en geen watertoilet. Nu kregen we een keuken met een geiser, een badkamer met een lavet en in de gang naast de voordeur een toilet. We hadden zo'n grote tuin dat we er een groentetuin van maakten. Betekende wel dat ik in de zomer geregeld rupsen moest zoeken op de boerekoolbladeren. De huizen hadden een kelder. Bij Volbeda stonden wilgebomen om de tuin. De zilverkatjes die daaraan groeiden werden in december gebruikt voor het maken van kerststukjes. Een ren voor een paar kippen was ook zo klaar. Als je vanaf de Burgemeester Falkenaweg de Gysbert Japixstraat infietste kwam je in de Eeltje Halbertsmastraat.

De buurt heeft 60 jaar Plan-Zuid geheten

sample imageOp dat punt stond een huis dat bewoond werd door de familie Struiksma. Struiksma werkte bij de gemeente en was een verdienstelijk schilder. Op tal van plaatsen in Heerenveen vind je nog schilderijen van Struiksma. Plan-Zuid zoals de wijk toen heette had een actief bestuur dat tal van activiteiten organiseerde. Zomers feest op het land waar nu de school staat en in november de Sint-Maartenoptocht. 's Winters reden we op het Roomse Gat en toen we wat ouder werden schaatsten we op de spoorsloot en de Kempenaerswyk. Voor een paar jaar terug zijn de oude huizen afgebroken en nieuwe voor in de plaats gekomen. Erg mooi is het geworden. Alleen... die nieuwe naam: Tuindorp. Vreselijk! De buurt heeft 60 jaar Plan-Zuid geheten. Er is zelfs een volleybalvereniging naar vernoemd. In 1957 zijn we naar de Burgemeester Falkenaweg verhuisd.

School Houkes

sample imageVerderop in dit gastenboek schrijft ene Tina over een verkeerd onderschrift bij een foto. Het betreft de foto van de school in de J. P. Engelmanstraat. Ze heeft gelijk met haar bewering dat die school eerst een lagere school was en pas later in gebruik werd genomen als LAS/AOC. Na een jaar op de christelijke lagere school in Oudeschoot verhuisden we vanuit Oranjewoud naar Heerenveen. Mijn nieuwe school werd de christelijke lagere school aan de Burgemeester Falkenaweg (stond op de plaats waar nu nog het Bornega-college staat). Ook het Bornego College is er al weer weg. Er zullen nu huizen op die plaats worden gebouwd. In dat schoolgebouw zat niet alleen de lagere school maar ook de MULO. Het schoolplein was door middel van een hek in tweeen verdeeld. Links voor de lagere school en rechts voor de MULO. Hoofd van de school was meester Sennema. Ik kwam daar in de tweede klas bij juffrouw Harms.

Na een paar jaar verhuisden de leerlingen van de lagere school naar het nieuwe schoolgebouw in de J. P. Engelmanstraat. Daar kregen we een nieuwe hoofd, meester Houkes, dus heette de school toen School Houkes. De meester uit de vijfde klas herinner ik me nog het best. Meester Postma. Een ontzettend aardige man die volop in het leven stond. Het kon ook mooi schilderen en tekenen en reed in zijn vrije tijd op een scooter rond. Postma woonde in de Mr. Halbe Binnertsstraat. Het lokaal van de vijfde klas bevond zich op de bovenverdieping. Daar was ook de bibliotheek. Een keer per week mocht je daar een boek uitzoeken. Favorieten: Snuf de hond, Peerke en zijn kameraden, Jaap Holm en zijn vrienden, De kleine Kapitein, van Jules Verne. Als je in de vijfde klas door het raam in de achtermuur naar buiten keek zag je de Korflaan en verderop De Knipe. Opvallend was de schoorsteen van de boterfabriek bij de Veensluis.